terez 2014.03.12. 14:09

Koreai Filmintézet

Mielőtt még úgy tűnne, hogy a lényegről meg totál megfeledkeztem itt a kultúrsokk és a sok élmény hatására, a mai posztot egyik kutatói főhadiszállásom bemutatásának szentelem. A Koreai Filmintézet lakóhelyemtől néhány buszmegállónyira, egy valódi hi-tech negyedben található, sok üvegtoronytól körülvéve. Jellemzően így néz ki a környék:

a kornyek.jpg

YTN torony.jpg

Ez a kedvenc épületem a szürreális függőhíddal a két blokk között:

a kornyek2.jpg

fuggohidas haz alulról.jpg

A filmintézetet természetesen már az első héten elmentem bevizsgálni, hogy mik ott a lehetőségek, hogyan lehet a film- és könyvtárukat használni. Az első látogatáskor fényképezkedtem is a bejáratnál:

Filmintezet_bejarat.jpg

Rögvest kiderült, hogy pompás hely és kiválóan megfelel főhadiszállásnak. Bemelegítésnek megtekintettem az intézet koreai filmtörténeti kiállítását. Itt például a koreai film hőskorának relikviái között pózolok:

Filmintezet_muzeum.jpg

Azóta már sikerült bevackolni magam az intézet könyvtárába, ahová a belépés ingyenes, és az olvasás mellett bárki ingyenesen megnézheti itt a DVD-n megjelent, illetve az intézet által DVD-re digitalizált koreai filmeket. Az olvasóterem egyik felében nagyképernyős lejátszóval ellátott videoboxok vannak (kb. 20-25), ahol a kikért DVD-ket meg lehet tekinteni. (Külön értékelem, hogy nagyon profi "executive", minden irányban állítható karosszékek vannak a videoboxban, mert 2-3 film egymás utáni megnézése egy irodai széken nem nagyon lenne vidám.)

A koreai filmtörténeti könyvek szabadpolcon vannak, úgyhogy szabadon lehet használni őket (habár kölcsönzésre nincs lehetőség). A polcokon más érdekes dolgot is találtam, például magyar szerző könyvét is olvasgathatjuk:

Magyar szerzo.jpg

Az olvasóterem nem túl nagy, mindig vannak néhányan, de nem szokott tele lenni. A videoboxok is változó intenzitással működnek, tegnap például majdnem teltház volt délután. Szóval az egész kellemes hely a munkára, olvasásra, és még hétvégén is nyitva van! Az olvasóterem ablaka egyébként erre a térre néz:

Kilatas az olvasobol.jpg

Emberszobor.jpg

A környéken, mint ahogy az egész városban, nagyon sok kis étterem, kávézó van, szóval nem okoz nehézséget az ebéd, uzsonna stb. megoldása - ezek a dolgok itt tényleg fontosak, és mivel ezek az épületek nyilván tele vannak hivatalnokokkal, az ellátásukban értelemszerűen ezeknek a helyeknek fontos szerepe van. Egyébként a dohányzásra vonatkozóan itt is szigorú szabályok vannak (a tévében például kiblörrözik, ha valakinek egy filmben a kezében cigaretta van), úgyhogy az emberek a szabadba járnak bagózni. Ezt az egyik itteni kávézó előtt lőttem, ami egy kedvelt dohányos gyülekezőhely:

dohányosok.jpg

A háttérben felbukkan egyébként a környék egy nagyon szimpatikus és ígéretes vonása is, van ugyanis itt egy kerékpárkölcsönző állomás, amit a jó idő közeledtével mindenképpen ki fogok próbálni:

Seoul Bike.jpg

Az egyik ebédszünetben körbesétáltam, hogy megnézzem, miféle látnivalók vannak még elrejtve az épületek között, és találtam egy-két vicces műalkotást. Ez a kedvencem (egy olyan országban egy gigantikus irodaépület előtt, ahol köztudottan nagyon fontos a tekintélytisztelet, és a főnök mindenható úrnak számít):

Vicces szobor.jpg

Talán a másik alkotást is értelmezhetjük úgy, hogy témája az irodai munka. A Don Quijote, szélmalmok, bikaviadal gondolatkör remek értelmezési keretet ígér ebben a környezetben:

DonQuijote.jpg

És végül a környék kivilágítva is impresszív képeivel bizonyítom, hogy ebéd után nem szoktam hazamenni, hanem késő estig dolgozom :)

Eberszobor este.jpg

YTN torony este.jpg

 

Címkék:mozi dohányzás kerékpár Koreai Filmintézet 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://terezainseoul.blog.hu/api/trackback/id/tr865856170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása