terez 2014.03.07. 10:29

Szemétkérdés

Ma az egyik kedvenc témámról lesz szó: szelektív hulladékgyűjtés. Egy fejlett, komoly vásárlóerővel rendelkező és nagy népsűrűségű (a népsűrűség ötszöröse Magyarországénak: 500 fő/km vs. 100 fő/km) országban nyilván komolyan el kellett ezen gondolkodni és ki kellett találni valami működő szisztémát. Különösen, hogy a megszállott csomagolás csodálatos példáit találjuk, amerre csak járunk.

Vettem pl. egy csinos doboz (egyébként finom), ártatlannak látszó kekszet, és kibontva a földi ökoszisztéma pusztulásának rémképe derengett fel előttem: 

Sutisdoboz.jpg

Kekszecskék kettesével ropogós plasztikba csomagolva! Zöld Pók segíts! Az biztos, hogy ezért rendesen kell vezekelniük az itt élőknek, és igyekeznek is nagyon.

A szisztéma alapja a hitelesített szemeteszsák. Az újrahasznosítható hulladékot (papír, műanyag számos típusa, üveg) bármilyen zacskóban lehet gyűjteni szétválogatva, s a tele zacskókat a kijelölt helyen kell elhelyezni (ennek begyűjtése/elszállítása a lakosság számára tehát ingyenes). Itt ahol lakom - és ahogy láttam, sok más helyen is - a kijelölt hely egyszerűen egy villanykaró az utca szélén, mely köré a zacskók a hét kijelölt napjain (itt kedd és csütörtök) 18 és 23 óra között (magyarul, este, hogy a szemét ne éktelenkedjen egész nap ott) kitehetők. 

A nem újrahasznosítható háztartási szemetet, melynek két alapvető kategóriáját gyűjtik külön - az általános szemetet és a szerves/ételhulladékot. Ennek gyűjtésére mindenhol a boltokban kapható, kifejezetten e célt szolgáló szemeteszsákokat kell venni. A szemeteszsákok kerületenként, városonként különbözőek, tehát mindenkinek a saját lakóhelyéhez közeli boltban kell vásárolnia a szemeteszsákot, mert ha máshol vásárolt (általában más színű) zsákban teszi ki a szemetet, azt nem szállítják el. Az én kerületemben az általános hulladék zsákja fehér, az ételmaradékoké sárga:

Szemeteszsak.jpg

A hulladékszállítási díjat lényegében a zsákok megvásárlásával fizetjük meg. Aki vesz zsákot, az kiteheti a villanykaróhoz. Nem kell tehát a kukákat zárt helyre rejteni, nehogy a potyázó szomszédok a mi kukánkba rejtsék a hulladékukat...

A szelektív hulladékgyűjtés megkönnyítésére egyébként a lehető legakkurátusabban fel van minden apró csomagolóanyag címkézve, ami jelöli, hogy milyen anyagból készült, és hogy újrahasznosítható-e. Például a joghurtos dobozokon külön jelölve van a konténer és a fedél anyaga:

P1030183.JPG

Egyébként a köztereken kifejezetten nagyon kevés kuka van városszerte. A metró peronján azonban mindig lehet valahol találni legalább egy helyet, ahol az újrahasznosítható és az általános szemetet külön gyűjtik. Ennél kevesebb köztéri kukát talán csak a kilencvenes évek közepén Londonban láttam, ahol elmagyarázták, hogy az IRA előszeretettel helyezte a bombákat a kukákba, ezért csökkentették a potenciális bombarejtekhelyek számát. Itt nyilván nem a bombák miatt van kevés kuka. Talán azért, hogy mindenki vigye haza a szemetet, ahol szépen szelektíven összecsomagolhatja és kifizetheti érte a zacskódíjat? 

Az viszont teljes rejtélynek tűnik, hogy hová teszik a - valószínűleg - irdatlan mennyiségű még működő okostelefont, amit az új típusok megjelenésekor nagyon sokan lecserélnek a frissre, ugyanis a telefon szekond-hand kereskedelemnek itt szinte egyáltalán nincs nyoma...

Címkék:szelektív hulladékgyűjtés kuka 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://terezainseoul.blog.hu/api/trackback/id/tr735847193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezénvagyoknemmás 2014.03.12. 14:36:46

na tudok kommentelni, mindig erre vágytam, hogy álnéven hülyeségeket írjak.

ide teszik a telefonokat anyukám, és ilyen van kínában is, még durvább, de azt most nem találom...... www.theguardian.com/.../agbogbloshie-worlds...
süti beállítások módosítása