terez 2014.08.04. 18:50

tereza in Budapest (már majdnem)

Eljött az utolsó este Szöulban – a következőt már a reptéren töltöm a gép éjszakai indulását várva, és készülve a nagy időutazásra, amikor 18 órát utazom, de 11 órával az indulás után érkezem meg Budapestre. Mivel holnap még az itteni élet felszámolásával kapcsolatos teendőkkel leszek elfoglalva, a bőröndöket már gondosan bepakoltam – aminek persze leginkább az volt az oka, hogy kíváncsi voltam, képes leszek-e begyömöszölni az eredeti csomag + fél év hozadékát a rendelkezésre álló bőröndökbe.

Szólj hozzá!

terez 2014.08.01. 18:44

Mr. Kimet keresni Szöulban

Lassan hazatérek Szöulból, de előtte még szentelek egy-két posztot néhány dolognak, amikről mindig terveztem írni, de aztán nem került rájuk sor. Itt van például rögtön a koreai nevek ügye, ami elég érdekes. Mert az az érzésünk, hogy itt mindenkit Kimnek hívnak, és szinte alig is tévedünk, amikor így gondoljuk-érezzük. A helyzetet jól illusztrálja egyébként, hogy a koreai nyelvben annak a szólásnak, hogy 'tűt keresni a szénakazalban', a poszt címében idézett 'Mr. Kimet keresni Szöulban' a megfelelője. 

Szólj hozzá!

terez 2014.07.25. 16:49

A Nagy Koreai Markdarcy Verseny

Hölgyeim, csak önöknek, csak ma: ez a poszt kifejezetten bizonyos női rétegigények kielégítését szolgálja. Tárgya a Nagy Koreai Markdarcy Verseny eredményhirdetése a döntőbe jutott versenyzők rövid (mozgó)képes bemutatásával. Először is: a markdarcyság komoly, felelősségteljes dolog, hiszen lányok, nők és asszonyok tömegeinek szívügyéről van szó. A világ keleti felének is szüksége van saját Markdarcy-ra, és nekünk is szükségünk van keleti Markdarcykra – ennek az érthető igénynek a kiszolgálására hirdettem meg a Nagy Koreai Markdarcy Versenyt. Lássuk, kik Colin Firth kihívói!

1 komment

terez 2014.07.24. 10:23

Szoba és pad kilátással - Jeju befejező rész

A jeju-i nyaralásról készült beszámoló befejezéseként pedig jöjjön Jeju, a nyaraló paradicsom egyik kiemelt nyaralóövezetének bemutatása. Ahogy korábban írtam, a sziget látványosabb része a déli partvidéken terül el, itt tömörülnek a legpazarabb, legdrágább, legtöbbcsillagosabb, legtengerrenézőbb stb. szállodák. A többszázezer forintos éjszakánkénti szobaárak kedvelői, valamint a romantikus filmek art direktorai egyaránt megtalálják itt a számításukat.

Szólj hozzá!

terez 2014.07.19. 17:11

A koreai riviérán - 2. rész

Jeju természeti látványosságainak egyik általam igen kedvelt típusa abból adódik, hogy a nagy szigetet sok-sok apróbb szigetecske övezi, melyek távolról szemlélve is nagyon mutatósak, de van amelyikre gyalogszerrel (gyaloghídon), van amire pedig komppal-sétahajóval át is lehet kelni. Az egyik ilyen mutatós, 15-20 perc alatt körbesétálható szigetecske a Jeju déli partvidékénél fekvő Saeseom.

Szólj hozzá!

terez 2014.07.17. 06:55

Nekik Jeju a riviéra...

Június végén sikerrel teljesítettem életem első koreai nyelvi dolgozatát annak érdekében, hogy felsőbb osztályba léphessek (95%-ot sikerült elérnem - fun fact: az egyetlen dolog, amit a filmszkolár nem tudott helyesen leírni koreaiul, a következő volt: "A fiú filmet néz a moziban." :). Ebből az alkalomból megajándékoztam magam egy négy napos üdüléssel a kies Jeju (ejtsd: Csedzsu) szigeten, mely a koreaiak legfőbb belföldi nyaralási célpontja, a nászutasok Mekkája, és a romantikus sorozatok (és egyéb filmek) kedvelt forgatási helyszíne. 

Szólj hozzá!

terez 2014.06.22. 16:21

A világ középső vége: DMZ/JSA

A világ középső vége nagyjából a 38. északi szélességi kör mentén, a keleti 126. és 128. hosszúsági kör között húzódik, 250 km hosszú, 4 km széles és úgy hívják koreai demilitarizált övezet (DMZ). A héten ellátogattam a világ egyik legszürreálisabb helyére. Megerősíthetem, ha esetleg valaki eddig nem így gondolta volna: aki a világnak erre a felére vetődik, ezt semmiképp ki ne hagyja (szerintem, nem fog rövid időn belül megszűnni), és nem szabad sajnálni a pénzt a legdrágább túracsomagra, amiben a szürreália abszolút csúcspontja, az összevont biztonsági övezet (Joint Security Area – JSA) meglátogatása is szerepel.

Szólj hozzá!

terez 2014.06.15. 17:16

Nőkérdés Koreában

Most, hogy kis hazánkban sikerült olyan kormányt alakítani, amelyben egy szál nő sincs, szentelek egy posztot annak, hogy egy, a modern kor jelenségeivel valóban szembenéző, a fejlődést, az emberek (és köztük a nők) jobb közérzetének szempontjait is szem előtt tartó rendszerben hogyan próbálják tudatosan ledolgozni azokat a – valóban nagyon jelentős – tradicionális, történelmi hátrányokat, amit 500 év konfucianizmus teremtett a nők helyzetét illetően.

2 komment

terez 2014.06.03. 18:08

A jövő most van

Kissé feltorlódott mostanában a sok kulturális esemény errefelé - konferenciák, filmfesztiválok, előadások - úgyhogy nem volt időm az előző posztban beígért múzeumi beszámolóra, de most pótolok valamennyit.

Az első múzeumba valójában nem is annyira a művészeti gyűjtemény vonzott, hanem a múzeum mint építészeti alkotás. A korábbi posztokból már kiderült, hogy Szöul a sztárépítészek egyik igazán remek játszótere. A Samsung Leeum Múzeum pedig kiváló példája annak, hogy amikor egy világvállalat számára a reprezentációnak már alig vannak költséghatárai, akkor mibe érdemes (szerintem) kulturális profiljának megacélosítása érdekében befektetni.

Szólj hozzá!

terez 2014.05.26. 19:56

Városi dzsungel

Az elmúlt hétvégéket park- és múzeumjárással töltöttem, úgyhogy következzen most először egy kis beszámoló a környékbeli parkokról. Mindenek előtt meg kell követnem Szöult, amiért a korai posztok egyikében arról értekeztem, hogy milyen csúnya egy város ez, merthogy híján van a várostervezésnek. Az átgondolt várostervezés hiányának tényleg vannak utcaszintről nézve előnytelen esztétikai következményei, de ha egy kicsit magasabbra megyünk és az évszak sem a szmötyis későtél, hanem mondjuk tavasz vége, akkor mindjárt más benyomásokat szerezhetünk.

Szólj hozzá!