terez 2014.04.30. 18:21

Koreai, magyar két jó barát...

Ma a koreai-magyar diplomáciai kapcsolatokról lesz szó egy tegnapi konferencia apropóján. A magyar-koreai kapcsolatoknak ugyanis van néhány szimbolikus jelentőségű összetevője. Ezek közül az egyik, hogy a dél-koreai himnusz szerzője, An Ikhte az 1930-as évek végén Budapesten ösztöndíjasként például Kodály Zoltánnál tanult zeneszerzést. A másik jelentős és a koreaiak által is nagy becsben tartott szimbolikus tett, hogy 1989. február 1-jén, a volt szocialista blokkból elsőként Magyarország vette fel (a legmagasabb szintű, nagykövetek kölcsönös delegálásával járó) diplomáciai kapcsolatot a "kapitalista Koreával".  

A kapcsolatfelvételnek idén ünnepeljük a 25 éves évfordulóját, aminek kapcsán már tavaly ősszel megkezdődött a kulturális rendezvények sora mind Koreában, mind pedig Budapesten. Például nagy sikerű (több mint 600 000 látogató) kiállítás volt Szöulban a Habsburg-korabeli magyar arisztokrácia életmódjáról-történetéről.  

HankukUni.jpg

Tegnap pedig magyar és koreai előadókkal a Hankuk University of Foreign Studies magyar tanszéke és a szöuli magyar nagykövetség rendezésében egynapos konferencia volt a diplomáciai kapcsolatok felvételéről és a két ország közötti kulturális kapcsolatok jelenlegi állásáról.

konferencia.jpg

A Hankuk egyetem magyar tanszéke Ázsia legnagyobb ilyen jellegű intézménye, ahol jelenleg évfolyamonként 34 magyar szakos tanul. A magyar nyelvi képzésben két magyar lektor segíti a diákokat, a tanszék vezetője pedig az a (Ms) Park Soo-young, aki finnugrisztikai tanulmányait még a szocialista időkben (Nyugat) Németországban végezte, majd az 1989-es diplomáciai megállapodás aláírásakor már tolmácsként is segítkezett. 

A Hankuk magyar tanszéke lényegében egyidős a diplomáciai kapcsolatokkal. A tanszék alapítása 1988-ban kezdődött, egy időben azokkal a titkos tárgyalásokkal, melyek során a magyar–dél-koreai diplomáciai egyezmény aláírásának előkészítését (Észak-Korea rosszallása mellett) megkezdték. 

A magyar nyelvi, történelmi és politikai ismeretek mellett a hallgatók az irodalom és a kultúra különböző területeire is betekintést nyernek, és mint kiderült, különös népszerűségnek örvend a magyar néptánc és népzene. A "Csárdás" nevű együttesben a diákok a magyar tánccal és zenével ismerkednek, s minden évben nagy sikert aratnak az egyetem művészeti fesztiválján, ahol a különböző szakok bemutatják a különböző országok kultúráját.

A konferenciára is eljöttek néhányan teljes harci díszben:

kalocsai nepviselet.jpg

A konferencia egyébként tele volt sok-sok magyar szakos diákkal, akik láthatóan nagyon élvezték,hogy az általuk megszokott két magyar lektoron kívül még legalább másfél tucat "originál" magyar is feltűnt a helyszínen, úgyhogy lelkes fotózkodás is kezdődött, hogy mindenki megörökíthesse személyes találkozását valódi magyarokkal :)

A konferenciát követő vacsorán, melyen a magyar és koreai szkolárok kötetlen találkozására adódott lehetőség, az is kiderült, hogy híresen nehéz nyelvünk elsajátítása azért a koreaiak számára sem lehetetlen - a magyar tanszék koreai professzorai közül néhányan igazán jól beszélnek magyarul.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://terezainseoul.blog.hu/api/trackback/id/tr216098551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása